Kotamäen kyläyhdistyksen historia

Kotamäen kyläyhdistys vietti 25- vuotisjuhlaansa  joulukuussa 2006 pikkujoulun yhteydessä. Juhlan kunniaksi laadittiin historiikki.

Kotamäen kylätoimikunta 25 vuotta
Poimintoja vuosien varrelta 1981- 2006

Kotamäen kylätoimikunta perustettiin 1.3.1981 Kotamäen koululla pidetyssä kyläkokouksessa. Kokous saavutti suuren suosion, sillä paikalle oli saapunut 33 kyläläistä. Asia katsottiin siis tärkeäksi. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Heikki Ikonen ja sihteeriksi Aino Vottonen. Kokouksessa todettiin yksimielisesti, että kylätoimikunta olisi hyvin tarpeellinen kylän kehityksen kannalta, ja että sen tehtävä olisi ainakin jo olemassa olevien palvelujen säilyttäminen, joita olivat tuohon aikaan kauppa, posti ja koulu. Tämän lisäksi koettiin tärkeäksi kylän yhteisen talkoohengen herättely eloon. Kylätoimikunnan toimintamuodoiksi esitettiin hiihtokilpailujen järjestämistä, kokoontumista makkaranpaistoon, sekä tupailtoja.

Kokouksessa valittiin kylätoimikunta, jonka ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin poissaolevana Riitta Kuutti, varalle Aino Vottonen ja jäseniksi Viljo Heiskanen, Eila Ikonen, Silja Taavitsainen, Arvo Lehkonen, Heikki Kovanen, Asko Siikanen, Onni Sormunen ja nuorten edustajana Tarja Kuutti. Kymmenen päivää myöhemmin puheenjohtajaksi vaihtui Viljo ja Riitta jäi historiaan kaikkien aikojen lyhimpään toimineena puheenjohtajana.
Kylän yhdysmiehinä kuntaan päin olivat valtuuston jäsenet Heikki Ikonen ja Hannu Lehkonen sekä hallituksen jäsen Toivo Pakarinen. Heidän läsnäoloaan toivottiin yhteisiin kokoontumisiin. Päätettiin, että kylätoimikunnan kokoukset ovat avoimia kaikille ja vapaamuotoisia. Ajateltiin kartuttaa pientä pääomaa toimintaa varten ja näin ollen kunnaltakin olisi helpompi saada avustuksia. Kokouksen yhteydessä pidettiin arpajaiset ja pääomaa karttui jo heti kättelyssä 53 markkaa ( vajaa 9 euroa). Arpajaisvoittona olleen jäätelökakun sai muuten Ikosen Eila.
Kyläläisillä oli kaksi haavettakin esitettävänään: valaistu pururata ja uimarannan saaminen.
Näihin toiveikkaisiin tunnelmiin päättyi tämä ensimmäinen kokous.

Kylätoimikunta kokoontui alkuun kuukausittain ja toiminta lähti vireästi käyntiin. Kunnalta kysyttiin markan tontteja myyntiin ja kaksi tonttia saatiin koulun mailta. Rakentajia ja uusia asukkaita toivottiin tonttien myötä kylälle. Joukkoliikenne asioita pohdittiin ja toivottiin edes kerran viikossa linja- autokuljetusta Pieksämäelle loma- aikoina. Talkoilla kunnostettiin koulun kenttää ja illanvietto järjestettiin  Jussi Sormusella Aholassa. Yksi kylätoimikunnan tärkeistä tehtävistä on ollut latujen ylläpitäminen. Tätä tarkoitusta varten hankittiin varavankilalta laduntekokone. Näin päättyi ensimmäinen toimintavuosi.

Uimarantaa ruvettiin puuhaamaan innokkaasti. Paikan löytymisessä oli ongelmia, mutta viimein saatiin lupa uimarannan perustamiseen Matkuksen rannalle. Tietä kunnostettiin ja rantaa raivattiin. Rakennettiin laituri ja pukukoppi. Legendaariset hiekanajotalkoot jäivät lähtemättömästi mieleen, kun kaikki hiekka yks kaks vajosi humahtaen mutaan metrien matkan ja hyvä ettei vienyt Askon traktoria peräkärryineen mukanaan. Vaikkei hiekkarantaa saatukaan, on ranta ollut kovassa käytössä. Nuoriso varsinkin tykkää polskia tummassa, lämpimässä vedessä.

Vuonna 1983 oli uhkana postiaseman lakkautus kaupalta. Päätettiin kylän voimalla estää tällaiset suunnitelmat ja laitettiin adressi eteenpäin. Kunnanhallitukselle laitettiin anomus Petäjäselkä – Partaharjuntien päällystämisestä. Toivottiin kunnan vaikuttavan asian etenemiseen. Molemmat toiveet menivät myttyyn. Posti lakkautettiin ja sorateitä ajetaan edelleenkin. Seuraavana vuonna oli käytävä taistoon oman kyläkaupan puolesta. Päätettiin yhdessä toisten kylätoimikuntien kanssa anoa valtiovallalta tukea viimeisille kyläkaupoille ja laadittiin kirjelmä Mikkelin läänin kansanedustajille. Kylätoimikunta teki kaikkensa kaupan säilymiseksi omalla kylällä, mutta niin vaan 1987 ovet suljettiin.

1990- luvun alussa puuhattiin koulun kentälle koristelammikko. Sen tarkoituksena oli palvella koululaisten luistelupaikkana talvisin ja kesäisin kylätoimikunnan tilaisuuksien pitopaikkana. Talkoita pidettiin yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa kenttää kohentaen ja suunnitelmissa oli rakentaa myös varustekoppi lammen viereen. Koulu kuitenkin lakkautettiin 2001 ja rakentaminen jäi. 1996 aloiteltiin kylähistorian tekemistä. Vuosien uurastus kantoi mehevän hedelmän, kun ylpeinä esittelimme joulun alla 1999 Räppänän. Sen eteen kylätoimikunta uhrasi aikaansa pyyteettömästi. Kirjasta otettiin 400 kappaleen painos ja lähes kaikki ovat menneet kaupaksi. Hieno saavutus Kotamäelle. Utriaisen Sakari teki suuren teon, kun uskollisesti kävi läpi suurin piirtein kaikki Pieksämäen liikkeet, yritykset ja laitokset ja sai kirjoja kaupaksi runsaasti.

2000- luku toi mukanaan uusia tuulia. Kylätoimikunta rekisteröitiin Kotamäen kyläyhdistys ry: ksi 2003. Kyläsuunnitelma tehtiin 2004 ja sen myötä kuulosteltiin kyläläisten toiveita. Yksi kyläsuunnitelman pohjalta lähtenyt suurhanke on syksyllä 2006 valmistunut laavu ja lintutorni Tuomiojärven rannalle yhteistyössä Suonteen seudun hirvimiesten kanssa. Kotamäen kylä ja Mikon kota olivat syksylla 2005 yksi Etelä- Savon kyläpäivien retkikohteista. Samoin kesällä 2006 kaksi Pieksämäen seudun kotiseuturetkeä suuntautui kylällemme täysin linja- autoin. Rosvopaisti teki kauppansa, ja tervanpoltto- ja viinankeittonäytökset keräsivät innokkaita katsojia. Kaikista näistä vierailuista saimme paljon kiitosta.

Voidaan todeta, että kylätoimikunta on ollut paikallaan perustaa. Monet monituiset talkoot eri asioiden hyväksi, hauskat illanvietot, teatteri- ja kylpyläretket, äitien- ja isäinpäivät, pikkujoulut, lohi- illat, juhannuskokot sun muut kihhaukset ovat rikastuttaneet kylän elämää monin tavoin. On toimittu yhteistyössä maatalousnaisten ja Hurraottajien kanssa. Sillä yhdessä olemme enemmän. Kylä ei elä, ellei siihen joku puhalla henkeä. Kylätoimikunta on ollut tällainen yhteisen hengen virittäjä. Välillä on toimittu pienellä porukalla pienten asioiden parissa ja säästöliekillä, välillä on puhaltanut suuri puhuri ja on saatu aikaan suuria asioita. Jokainen kylätoimikunnan vetäjä on vuorollaan luotsannut yhdistyksen toimintaa omalla persoonallaan tiettyyn suuntaan ja näin ollen jättänyt puumerkkinsä kylän historiaan. Toivotaan, että Kyläyhdistys jaksaa edelleenkin toimia yhtä innostuneesti kylän yhteiseksi hyväksi järjestämällä erilaisia kylän väkeä kokoavia tapahtumia.

Loppukevennys
Pöytäkirjojen sivuilta löytyi hauskoja sihteerin kommentteja, joista tässä  muutama. Vuonna 1982 sihteeri huokaa, että ” Petäjäselän Askolle olisi etsittävä emäntä taloon ja siinä sitä riittää tekemistä”.Ei se nyt mahdoton tehtävä sitten ollutkaan, sillä häitä vietettiin parin vuoden kuluttua tästä kommentista. Samoin pöytäkirjaan on kirjattu, että ” 11 kyläläistä on lähdössä Leningradiin ja jos joku sattuu sinne jäämään, pidetään huoli hänen töistään”. Koiramäessä pidettyjen juhannusjuhlien päätökseksi esitetään, että ” kun ohjelma loppuu, lasketaan siat irti”. Huumorin kukka on se kaunein kukka!